- MEDEDELING -

Wist u al dat Rittal haar eigen webshop heeft? Vanaf vandaag kunt u voor het complete Rittal portfolio, inclusief Hummel kabelwartels, terecht op www.rittal.nl/mijnrittal. Hier vindt u actuele prijs- en voorraadinformatie, en kunt u ook de actuele brochures vinden van Hummel.

Voor achtergrondinformatie kunt u terecht op expert.rittal.nl, hier vindt u blogs, white papers en referentieverhalen.

Per 1 februari 2018 zal kabelwartel.nl vervallen.


Ga naar de webshopGa naar expert.rittal.nl

Kabelwartel.nl Kabelwartel.nl
Standaard kabelwartels
Kabelwartels ex omgeving

Nieuws > Kabelwartels ex omgeving > Vernieuwde norm stelt hogere eisen aan schokbestendigheid kabelwartels

Vernieuwde norm stelt hogere eisen aan schokbestendigheid kabelwartels

Na een transitieperiode van drie jaar is de in 2012 geïntroduceerde norm EN 60079-0:2012 vorig jaar definitief van kracht geworden. Daardoor moeten kabeldoorvoerwartels die in explosiegevoelige omgevingen worden toegepast nu voldoen aan een reeks nieuwe eisen ten aanzien van de schokbestendigheid van de toegepaste materialen. De combinatie van Rittal behuizingen en de nieuwe Hummel HSK-K-Ex Active kabelwartels staat garant voor een normvaste totaaloplossing.

Schakelkasten die in stof- of gasrijke omgevingen staan opgesteld vormen een potentieel explosiegevaar en moeten daarom voldoen aan bijzonder strenge veiligheidseisen. Zo moeten ontstekingsbron, brandbaar mengsel en zuurstof van elkaar gescheiden worden en dus openingen in de behuizing optimaal afdichten. Hummel is een toonaangevende producent van specifiek voor deze toepassing ontworpen kabelwartels. In de afgelopen decennia opgebouwde schat aan expertise op en de industriële kabelwartels van Hummel, met hun hoogwaardige materialen en innovatieve afsluitmechanismen, voldoen aan de hoogste kwaliteits- en veiligheidseisen. De producten van Hummel zijn complementair aan de Rittal Ex-kasten maar zijn ook een bepalende factor voor de beschermklasse van het geheel. Daarom biedt Rittal als vertegenwoordiger van Hummel de mogelijkheid om behuizingen en wartels bij één leverancier af te nemen.

Veilige kleuren

De vernieuwde norm vereist een hoge schokbestendigheid na vier weken thermische veroudering. De nieuwe eisen ten aanzien van de schokbestendigheid zijn van invloed op de materiaalkeuze en de toegepaste kleuren. Voor het vervaardigen van de nieuwe HSK-K-Ex Active kabelwartels is daarom het materiaal van de kunststoffen aangepast. Bij het toepassen van kabelwartels heeft de kleur blauw een signaalfunctie: blauwe wartels wijzen op een intrinsiek veilig circuit, ofwel een circuit waarbij de elektrische spanning onder een bepaalde grenswaarde valt. In het verleden verkocht Rittal zowel volledig blauwe als volledig zwarte Hummel kabelwartels, maar om aan de strengere eisen van de EN 60079-0:2012 te voldoen is het blauw kleuren van het interne deel van de wartel niet langer mogelijk omdat het toevoegen van de blauwe kleurpigmenten de wartel iets minder schokbestendig maakt. Om zowel aan de nieuwe eisen te voldoen als de signaalfunctie te behouden is de volledig blauwe wartel vervangen door een zwarte uitvoering met een blauwe hoed. Hierdoor voldoen de Hummel Active Blue wartels niet alleen de nieuwe, strenge eisen van de EN 60079-0:2012 - de wartels voeren bovendien het ATEX- én het IECex-certificaat.

Specificaties

Dankzij het nieuw ontwikkelde polyamide waaruit deze wartels zijn vervaardigd, beschikken deze wartels over een brandveiligheid klasse V0 volgens UL94. De Hummel Active Blue kabelwartels zijn halogeenvrij en kunnen worden toegepast binnen een temperatuurbereik van -20 °C tot +85 °C. Ze zijn ideaal voor gebruik in EX-zones 1 en 2 voor gas en 20, 21 en 22 voor stof. De interne kamers, dichting en de standaard voorziene o-ring zorgen voor een uitstekende lekdichtheid. De vereiste treksterkte wordt gegarandeerd door de overlappende membranen van het binnenhuis. Dit membraansysteem sluit een verplaatsing van de dichtring uit en maakt de wartels zeer geschikt voor de meest veeleisende toepassingen.

Conclusie

Met de nieuwe Hummel HSK-K-Ex Active kabelwartels kiest u voor zekerheid, want de combinatie van Rittal behuizingen en Hummel kabelwartels bieden u de garantie dat uw industriële behuizingsysteem ook als geheel aan alle actuele eisen, richtlijnen en normen ten aanzien van de veiligheid van uw installaties voldoen. Dankzij de innovatieve techniek achter deze kabelwartels is de gebruiksvriendelijkheid en herkenbaarheid van de wartels niet in het geding gekomen.

 

Nieuws

Advies nodig?

Rittal vertegenwoordigt Hummel AG in Nederland.
Voor advies, vragen, bestellingen; bel (0316) 59 16 60 of mail naar sales@rittal.nl.
Wij helpen u graag!

Legal - Copyright & disclaimer - Privacy policy - Algemene voorwaarden - Login